En etapp avklarad

Den 24-26.4.2015 samlades ett antal vuxenstuderande i Brusaby, Kimito för att inleda våra studier i naturfotografi. 1004 dagar, eller två år åtta månader och tjugonio dagar senare var det dags att som första NAFO:5a få samtliga examensdelar godkända.
Nu väntar jag ännu på slutbetyget från skolan, som om allt går enligt planerna borde komma på posten om några veckor.
Att studera naturfoto får en att inse vad man egentligen vill ta bilder på. Landskapsfoto är mitt stora intresse. Ändå händer det att jag knäpper en bild på en fågel ibland, med betoningen på ordet knäpper. Bra bilder blir sällan till genom att gå ut på måfå och hoppas på att något ska hända. Att inte ha tålamodet för att sitta i gömslet, ger en större uppskattning för djurbilderna när man vet hurdant arbete som ligger bakom dem.
Landskapsfoto kräver också sitt eget tålamod, att vänta på de perfekta molnen eller hoppas på att det ska bli dimma. Ibland blir det som man önskat först på sista dagen av utfärden, eller inte alls.
Studierna har också gett många nya vänner och ett bra kontaktnät. Många är också de som borde tackas för att jag nu är här. Först och främst min familj som stått ut med att jag varit borta hemifrån och som tvingats höra på allt fotosnack. Sedan alla ni tokiga medstudenter som orkat med mig under åren. Sist men inte minst lärare och personal som skött utbildningen och undervisningen.

Nu är en deletapp avklarad, men fotograferandet fortsätter.

Bilderna som blev mitt slutarbete finns att se på här https://www.niclasrantala.com/?page_id=71